0352 222 33 68
Logo
Diş Sağlığı
Dentalara Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Diş Hekimi Korkusu
Dental anksiyete ile başa çıkmanın en kolay yolu diş hekiminiz ile bu korkunuz hakkında konuşmaktır. Diş hekiminiz korkularınızı bilirse, sizi daha az endişelendirecek ve daha rahat ettirecek tedavi yollarını bulacaktır. Şayet diş hekiminiz korkularınızı önemsemiyorsa, kendinize başka bir diş hekimi bulun.
Kontrol kaybı, en büyük stres etkenlerinden biriyse, diş hekiminiz ile tedaviniz hakkında konuşmak, gerginliğinizi azaltacaktır. Diş hekiminizden, tedavinin her aşamasında neler yaptığını açıklamasını isteyin. Bu sayede kendinizi zihnen hazırlamış olacaksınız. Başka bir yöntem de, diş hekiminin durmasını istediğinizde yapacağınız bir işaret, örneğin elinizi kaldırma gibi, belirlemenizdir. Kendinizi rahatsız hissettiğinizde, ağzınızı çalkalamak istediğinizde ya da yalnızca nefes almak istediğinizde bu işareti kullanın.

Dental korku ve anksiyeteye neler sebep olur?

Diş hekimi muayenehanesine gitmekten korkuyor musunuz? Yalnız değilsiniz. Amerikan nüfusunun % 9 ila % 20’si anksiyete ya da korku yüzünden diş hekimi muayenehanesine gitmiyor. Aslında bu evrensel bir durumdur.
Dental fobi, anksiyeteden daha ciddi bir durumdur. Anksiyete, insanların paniğe kapılmasına ve korkmasına sebep olur. Dental fobisi olan insanlar, bu durumun aslında mantıksız olduğunu bilir, fakat konu hakkında hiçbir şey yapamazlar. Genellikle klasik kaçınma davranışı sergilerler, yani, bu durumda bu, diş hekimi muayenesine gitmemek için ellerinden gelen her şeyi yapmaktır. Dental fobisi olan insanlar, yalnızca artık dayanamayacakları boyuta gelmiş diş ağrısı gibi durumlarda diş hekimine giderler. Bazı durumlarda patolojik anksiyete ya da fobi psikiyatrik yardım almaya ihtiyaç duyar.